Početna fantasy pl Šta je to FANTAZI FUDBAL i kako se igra?

Šta je to FANTAZI FUDBAL i kako se igra?

Autor: Tipodrom ...

Šta je to FANTAZI FUDBAL??

Ako volite da gledate fudbal, onda je to nešto najlepše što vam se moglo desiti.

Mi ovde pričamo naravno o Premijer Liga Fudbal Fantaziju i to onom oficijalnom na sajtu Premijer Lige https://fantasy.premierleague.com.

Reč je o krajnje zaraznoj igri gde imate priliku da se iskažete kao menadžer, da pokažete vaše poznavanje premijerligaškog fudbala.

Reč je o virtuelnoj igrici koja je povezana sa stvarnim dešavanjima u Premijer Ligi. Naime, vi birate stvarne igrače koji zapravo igraju za svoje ekipe i na osnovu njihovih partija vi dobijate da li pozitivne ili negativne bodove.

Osnove fantazija koje treba da znate:

SASTAVLJANJE EKIPE

Imate na raspolaganju 100 miliona i za te pare morate da izaberete 15 igrača.

2 – golmana

5 – odbrambenih

5 – veznih

3 – napadača

Ne smete imati više od 3 igrača iz iste ekipeOvo je samo primer ekipe, koja vredi 100 miliona.


UPRAVLJANJE EKIPOM

Od tih 15 igrača, birate 11 koji će biti u prvoj postavi i samo tih 11 vam donose bodove!

Formacija mora biti realna. To znači da u odbrani moraju biti bar trojica. Dakle u obzir dolaze formacije 5-4-1, 5-3-2, 5-2-3, 4-4-2, 4-3-3, 3-4-3, 3-5-2. Uostalom možete se igrati sa tim on će sam menjati formaciju. I zapamtite da nije bitno ko je na grafici bek, a ko štoper ili krilo i u sredini veznog reda. Za sve u linijama važe isti poeni.
Ako neko od igrača iz prve postave ne bude igrao ulaze vam igrači sa klupe onim redom kojim ste vi namestili. Ali mora biti 3 odbrambena što znači ako igrate formaciju sa 3 u odbrani i neko od njih ne igra ni minut umesto njega će ući odbrambeni igrač jer ne može na kraju ispasti postava 2-5-3. (Nije toliko konfuzno koliko je teško objasniti, skontaćete vrlo lako već posle prvog kola).
Pred svako kolo je potrebno da izaberete kapitena i zamenika kapitena. Kapitenu se bodovi dupliraju za to kolo i za svako kolo možete novog kapitena da birate. Ukoliko kapiten ne bude igrao, onda vam kapiten postaje zamenik kapitena i njemu se dupliraju bodovi.
Sva podešavanje u vašem timu, svi transferi, izbor kapitena, SVE se može vršiti do sat vremena pre početka prvog meča u tom kolu!!!
Uvek na kraju moraš kliknuti na “SAVE YOUR TEAM” ili ništa što si izmenio ne vredi!

TRANSFERI

Pred svako kolo imate jedan besplatan transfer, a svaki naredni će vam oduzeti 4 boda od broja bodova koje budete osvojili to kolo.
Ukoliko ne iskoristite svoj besplatni transfer, dakle ne izvršite nikakvu izmenu, on vam se prenosi za naredno kolo u kojem onda imate 2 besplatna transfera. ALI, možete imati samo 2 besplatna transfera dalje od toga se ne sabira nego ostaje na tome!
Bitan faktor kod transfera je da se tokom sezone cena igrača menja, pada i raste. Tako da morate voditi računa i o tome. Pravila kad i kome će skočiti cena nema. Takođe, pravilo je da kad igraču skoči cena za 0,2m vama u ekipi skače za 0,1. Dok kod pada cene nema takvog pravila i pad cene u vašoj ekipi i na tržištu je direktno proporcionalan.
NAPOMENA: dok ne počne prvo kolo imate neograničeni broj transfera

ČIPOVI

Wildcard – imate ih dva u sezoni. Jedan do nove godine i jedan od nove godine. Ako ne iskoristite prvi do nove godine, on vam propada, ne možete ga preneti. Wildcard vam omogućuje da u kolu u kojem aktivirate ovaj čip napravite neograničen broj transfera bez oduzimanja bodova.
Bench Boost – imate pravo jednom da ga iskoristite tokom sezone. Aktivacijom ovog čipa, za dato kolo vam se računaju bodovi i igrača sa klupe.

Triple Captain – ovaj čip znači da se bodovi kapitenu množe sa x3. Ovaj čip isto možete samo jednom u sezoni da iskoristite.

Free Hit – vam omogućuje da napravite neograničen broj transfera bez negativnih bodova (kao wildcard) samo je caka što nakon tog kola gde ste iskoristili free hit, vraća vam se celokupna ekipa od 15 igrača koju ste imali pre tog kola.

SISTEM BODOVANJA

Svaki igrač dobija broj poena na osnovnu njegove igre. Poeni kapitena su puta 2. Poeni vaših prvih 11 se sabiraju i to je vaš broj poena za to kolo. Svako kolo se sabira i pravi se tabela.

Sami bodovi dobijaju se ovako:

- Ako igrač igra manje od 60 minuta – 1 bod
- Ako igrač igra 60 minuta i više – 2 boda
- Svaki dati gol od strane golmana ili odbrambenog igrača – 6 bodova
- Svaki dati gol od strane veznog igrača – 5 bodova
- Svaki dati gol od strane napadača – 4 boda
- Svaka asitencija bez obzira na poziciju – 3 boda
- Clean sheet (sačuvana mreža) golmana i defanzivnog igrača – 4 boda
- Clean sheet veznog igrača – 1 bod
- Za svake tri odbrane golman – 1 bod
- Za odbranjeni penal golman – 5 bodova
- Svaki promašeni penal – -2 boda
- Za svaka dva gola koje primi golman ili defanzivac – -1 bod
- Svaki dobijeni žuti karton – -1 bod
- Svaki crveni karton – -3 boda
- Za svaki autogol – -2 boda
- Bonus poeni – 1-3
- Šta su bonus poeni?

Na svakoj utakmici se biraju tri najbolja igrača na tom meču. Pri čemu igrač meča dobija 3 boda, drugi 2 i treći 1 bod. Moguće je da se nekoliko igrača podeli, prvo, drugo ili treće mesto. Tako da može i više od 3 igrača da dobiju bonus poene. Bonus bodovi se dodeljuju na osnovu specijalnog bodovanja za svakog igrača gde se računa svaki uspešan pas, dobijeni duel, stvorena šansa…ali isto tako se oduzimaju bodovi i za promašenu šansu, za ofsajd, napravljeni faul. Na kraju se sve sabere i tri igrača sa najviše bodova dobijaju 1-3 boda.

“Clean sheet” ili sačuvana mreža – znači da su golman ili defanzivac na terenu proveli minimum 60 minuta i da za nisu primili gol dok su bili na terenu. Ukoliko igrač odigra više od 60min i ne primi gol, a nakon toga izađe iz igre i njegova ekipa primi gol to ne utiče na njegov clean sheet. Dakle on dobija 4 boda.

Mislim da je to sve što treba da znate o fantaziju, ako imate još nekih nejasnoća komentarišite ovde i rado ćemo vam pomoći. Niste svesni kolika je zaraza fantazi fudbal pa nemojte nas kriviti ako zbog njega izgubite devojku, prijatelje ili društveni život.

Izvor: Engleski Fudbal. Na tom sajtu možete pronaći još dosta saveta iz kola u kolo.

PRISTUP WWIN - TIPODROM FPL: Tipodrom Fantasy Pemier League - Pristup i Pravila.