Početna tpd sport Erik Kantona - blistao na terenu, ali nikako nije mogao da preskoči ono crveno dugme za uništenje!

Erik Kantona - blistao na terenu, ali nikako nije mogao da preskoči ono crveno dugme za uništenje!

Autor: Tipodrom ...

Prvi žuti karton sam zaradio zbog gluposti, ono nije bio faul, a kamoli karton. Drugi žuti karton sam zaradio jer sam sudiji hteo da pokažem šta je prekršaj za žuti karton - legendarna je izjava Erika Kantone - što dovoljno govori kakav je bio na terenu, a igrao je u napadu.

Legendarna sedmica Mančester Janajteda. Na Teatru snova stekao je status božanstva. Nadimak: "King".
"Kragna prema gore, leđa ravna, prsa prema napred. Erik je ulazio na stadion kao da je njegov vlasnik" - rekao je jednom prilikom Roj Kin.

- Idol Siniše Mihajlovića, koji je od njega skinuo foru "podignuta kragnica".
- Veliki majstor fudbala, Level: Roko Sifredi. Bio je sposoban da predribla ceo protivnički tim, onako postavi loptu na gol liniju, uradi sklek, klekne i ćušne je glavom u mrežu.

- Istinitost priče potvrđuje ovaj legendarni GOL- Imao je opasnu šutinu, te je iza sebe ostavio mnogo maestralnih, ali i šmekerskih golova, samo je bocne sa ivice šesnaesterca, lobuje gošu, pa stane u onom stavu - kao da je vlasnik terena.
Samo ga je zezala ta preka narav. Palio se kao hepo kocka. Tukao je navijača u sred utakmice. Zamalo završio u zatvoru zbog toga. A i na samom terenu je imao startove za zatvor. Gađao je i saigrače kopačkom, iz besa cepao svoj dres. Nekada toliko nije mogao da se pomiri sa sudijskim odlukama, da je uzimao loptu u ruke i napucavao arbitra. Vređao je delegata, neretko je i trenere znao da "počasti lepim rečima".

- Ludak svoje vrste. Sigurno bi imao svoje zagarantovano mesto u prvoj postavi najvećih fajtera u istoriji fudbala.
Sa dvadeset-pet godina je imao toliko ekscesa na terenima širom Francuske - tukao golmana, saigrača gađao kopačkom u glavu i selektora Francuske iznapušavao iliti "nahranio go**ima", pa je prso na sve i rešio da okači kopačke o klin, da bi se na kraju, na nagovor Platinija vratio fudbalu, otišao u ligu kao stvorenu za njega - Englesku i za kratko vreme postao kultna ličnost i legenda Mančester junajteda.

- U timu sa njim, Mančester Junajted je počeo da osvaja titule. Kantona je blistao na terenu, ali nikako nije mogao da preskoči ono crveno dugme za "uništenje".
Jedan od najvećih ekscesa napravio je upravo noseći dres "crvenih đavola". Na jednoj utakmici protiv Kristal Palasa, toliko ga je iznervirao protivnički navijač da se zaleteo na njega, onako sa sve kopačkama, kung-fu udarcem.

Usledila je suspenzija od osam meseci, nakon toga se možda nije vratio isti, možda nije još dugo trajao na fudbalskoj sceni, možda je izgubio mesto lidera u reprezentaciji Francuske, ali je kod navijača stekao status Božanstva, jer se o njemu i dan danas ispevavaju pesme. A fudbalske duše širom sveta prepričavaju anegdote o njemu.

- Veliki Erik je ostao kontraverzan do kraja, karijeru je završio u 30. godini, a najveći razlog je bio da ga je bukvalno smorio taj sportski život i treninzi. *Ebo ti sve ovo, hoću kao čovek da se zapijem sa društvom, radim šta poželim, a ne da budem programiran kao robot, da ne mogu da pojedem ni "masan burek ili pucu posle izlaska".
Treba napomenuti, kada je on otišao iz reprezentacije, Zidan je zauzeo njegovo mesto, ostalo je istorija.

- Nije se smirio ni nakon fudbalske karijere, jednom prilikom je javno pozvao celu Francusku i ljude širom Evrope da sruše bankovni sistem banaka - da naprave totalni kolaps - tako što će svi u isto vreme da podignu sav novac koji imaju u bankama, ali mu nije uspelo.
- Čak je hteo da se kandiduje i za predsednika države.
- Bio je i ostao maher za marketing, tokom karijere našao se u čuvenoj Najkijevoj reklami u borbi "dobra protiv zla". Nakon karijere je postao prepoznatljiv u reklamama Žoge bonito. Oprobao se i kao glumac.

Preuzeto sa: Kucamo na vrata zaboravljenih asova

Tipovi, analize, predlozi za klađenje - www.tipodrom.com